• För alla trädgårdsälskare   |   Fri frakt: Ordervärde över 1000 kr (gäller ej skrymmande försändelser)   |   Telefon: 08-599 996 00   |   Epost: kundtjanst@horto.se

0 Varukorg

Träduppbindning

Filtrera
Sortera
39 produkter

Visa fler

Binda upp träd – Så gör du

Att binda upp träd syftar till att ge stöd och struktur åt trädet under dess tillväxt. Det finns flera tekniker för att binda upp träd, och valet beror på trädets art, storlek och form samt det önskade resultatet.

1. Bedöm trädet

Innan du börjar med träduppbindningen, undersök trädet noggrant och bedöm dess tillstånd och behov. Identifiera svaga eller långa grenar som kan behöva extra stöd.

2. Välj rätt material

Det finns olika uppbindningsband för träd, så som trädgårdssträng, mjuk tråd eller speciella elastiska band. Se till att du väljer är starkt nog att hålla trädet på plats, men samtidigt inte skada barken.

3. Skapa en ankarpunkt

Hitta en stabil ankarpunkt i marken där du kan fästa tråden eller bandet. Det kan vara en markplugg, en stör, eller till och med ett befintligt strukturobjekt som en staketstolpe. Se till att ankarpunkten är tillräckligt stark för att kunna hålla trädet i position.

4. Fäst trädet

Ta det valda bindningsmaterialet och fäst den runt trädet, strax under den första huvudgrenen som du vill binda upp. Var noga med att inte dra för hårt, för att inte skada stammen.

5. Skapa stödstrukturer

För att ge extra stöd och forma trädet kan du använda flera tekniker. En vanlig teknik är att använda träpinnar eller bambustavar som du placerar i marken runt trädet. Fäst dem vid trädet med bindningsmaterialet och se till att de är ordentligt stödjande utan att begränsa trädet för mycket.

6. Fortsätt att binda upp

Upprepa processen genom att binda upp trädets andra huvudgrenar. Försök att skapa en jämn fördelning av stödet runt trädet för att undvika ojämn tillväxt eller överbelastning på vissa områden.

7. Justera efter behov

Under trädetillväxten kan det vara nödvändigt att justera bindningarna. Kontrollera regelbundet trädet för att se till att bindningarna inte skär in i barken eller orsakar skador på trädet. Justera och lösa upp bindningarna när trädet blir starkare och mer stabilt.